cake yang sangat mudah!

Abatā

Ok, hari ni aku nak share ngan korang.. How to make kek coklat lembap ho hotakkk ko... hahaha


Simple gile, korang juz gune cawan je.. Tak payah nak gune gram gram bagai, timbang timbang bagai or sukat air bagai..


Bahan-bahan A



Serbuk Koko-1cawan
Gula Kastor-1cawan
Air-1cawan 
Susu Cair-1cawan
Minyak Jagung-1cawan

Bahan-bahan B



Tepuung Gandum-1cawan
Baking Powder-1Sudu Teh
Soda Powder-1Sudu Teh
Esen Vanilla-1Sudu Teh
Telur-4biji


*Gambar aku rembat goolge...ngeee
Ok, sekarang bahan A tu korang campurkan and masak atas dapur ok.. Kacau bagi rata.

Bahan B pulak, korang terus masuk dalam mixer and tuangkan Bahan A yang korang dah masak tadi.

Kacau sampai kembang. Lepas tu korang da boleh kukus! Kukusla dalam 30minit atau korang boleh cek sendiri dengan cucuk sikit kek tu dengan lidi.. kalau akak aku punye keje dia tu asal boleh je.. ngan garpulah.Seriouse sangat mudah..

First trial aku buat dulu, aku gantikan Gula Kastor dengan Gula pasir biasa, Susu cair dengan susu pekat manis, and minyak jagung dengan minyak masak! Hahahaha.

Boleh uollss bayangkan tak berapa dozen kalori, lemak and etc dalam tu??? Tp tu sebab aku nak test power je... takot da perabih duit tapi tak jadi lak.. Rugi aku.. Ngeh3... But, after aku siap buat, orang yang rase semua kate sangat moisttt.. and sedap... 

Nanti toping dia uolls belilah coklat then cairkan.. Nanti just tuang je atas tu ok...

Lagi satu, kalau korang nak test power cam aku gune susu pekat tuh, janganlah gune 1cawan.. boleh kencing manis baq hang.. Korang bubuh setengah then campur air setengah jadikan 1cawan hokey?

p/s= semua bahan diatas menggunakan cawan yang sama taw... even air, susu,koko,minyak... kira semua bahan A tu ok.. Sangat mudah..

Kalau jadi halo aku ok!




4 comments:

  1. mana gmbr keknya.. jadi ke?? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. opkosla jadi... sedap habaq hang! hehe

      Delete
  2. ai macam mudah je.. mintak copy resepi ni boleh tuan blog?

    recent post : Pentingnya Google+ Kepada Blogger

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau da copy, buat skali taw ^^...
      Dan.. dipersilakan^^

      Delete

Tinggalkan komen disini ea bucuk!

copyright:wanyrezuan